Terviseuuringute arv kasvab, aga probleemide hulk samuti

Spordimeditsiini Sihtasutusel on selja taga tegus aasta. Kui noor-, tipp- ja harrastussportlastele tehtavate terviseuuringute maht on taas tõusuteel, siis samuti on tõusuteel ortopeedi vastuvõttude ja füsioteraapia protseduuride arv. Täiesti tervete noorsportlaste osakaal on kahanemas.

Võrreldes eelneva aastaga asus spordimeditsiiniliste terviseuuringute maht 2016. aastal taas tõusuteele. Eriti kasvas tasuliste noorsportlaste ja harrastussportlaste uuringute maht. Kokku teostas Spordimeditsiini Sihtasutus mullu 3723 terviseuuringut. Neist noorsportlastele viidi läbi kokku 3061 terviseuuringut, kõige rohkem käis 12-16-aastaseid noorsportlasi. Täiskasvanuid läbis spordimeditsiinilise terviseuuringu kokku 662, sealhulgas oli tippsportlasi ja koondiste liikmeid 119, ülejäänud olid harrastussportlased. Spordialade lõikes käis noorsportlastest terviseuuringul kõige enam jalgpallureid (28%), järgnesid korvpallurid (15%) ja kergejõustiklased (12%).

Terviseuuringud näitavad, et iga aastaga jääb järjest väiksemaks täiesti tervete laste osakaal. Väga palju esineb väsimust ja kurnatust. Ainuüksi 2016. aastal seadsid Spordimeditsiini Sihtasutuse arstid hinnanguliselt umbes 300-le noorsportlasele mingid piirangud sportimise osas, jätnud nad jälgimisele ja kutsunud uuringutele tagasi. Tavaliselt on need ajutised piirangud. Siiski peavad arstid aastas umbes kolmel noorsportlasel soovitama igasuguse spordiga tegelemise lõpetada. Viimasel ajal peavad arstid üsna palju tõdema ka seda, et nende soovitusi tegelikult ei järgita, mis puudutab just toitumist ja puhkeaega.

Iga aastaga suureneb ka sporditraumadele keskendunud ortopeedi vastuvõttude ja füsioteraapia protseduuride arv. Ortopeedid võtsid eelmisel aastal vastu 2213 patsienti, neist noori 640 ja täiskasvanuid 1573. Enamlevinud diagnoos, mille pärast ortopeedi poole pöörduti, on rakenduse, ülepingutuse ja survega seotud pehmete kudede haigusseisundid. Teisel kohal oli vana rebendi või vigastuse põhjustatud meniski kahjustus ning kolmandaks enamlevinud põhjuseks õlavarre pöörajalihaste kõõluskätise sündroom. Kui eraldi välja tuua noorsportlased, siis neil oli esikohal samuti rakenduse, ülepingutuse ja survega seotud pehmete kudede haigusseisundid, järgnesid kondromalaatsia ning põlvekedra kondromalaatsia.

Füsioterapeudi vastuvõtte tehti mullu kokku 1095, neist umbes kolmandiku moodustasid noorsportlased. Füsioteraapia raviprotseduure teostas Spordimeditsiini Sihtasutus kokku 11 068, sealhulgas kõige rohkem ultraheliravi.

Spordimeditsiini Sihtasutus juhib alaliitude tähelepanu sellele, et alates 1. jaanuarist 2017 on muutunud noorsportlaste ennetusprojekt. Noorsportlaste tervisekontrolli projekti sihtrühmaks on nüüdsest kuni 19-aastased (k.a.) noored, kes treenivad (sh võistlevad) vähemalt 3 korda nädalas lisaks kooli kehalise kasvatuse tundidele. Vähemalt kolm korda nädalas treenivate ja võistlevate noorsportlaste tervisekontroll viiakse läbi üks kord kahe aasta jooksul. Viis ja enam korda nädalas treenivate ja võistlevate noorsportlaste tervisekontroll viiakse läbi kord aastas.

Spordimeditsiini Sihtasutuse rajas 1998. aastal Eesti Olümpiakomitee, et tagada tippsportlastele kvaliteetne spordimeditsiini teenus. Täna pakub Sihtasutus spordimeditsiinilisi uuringuid, ravi ja konsultatsioone harrastus-, noor- ja tippsportlastele ehk igaühele, kes liigub või plaanib hakata spordiga tegelema. Ka enamik Rio mängudel võistelnud Eesti olümpiakoondisest käis terviseuuringutel just Spordimeditsiini SA-s.