Around the Ankle- video maailmakuulsa hüppeliigesekirurgi prof Niek van Dijk töötoast

Novembri alguses toimus Tallinnas rahvusvaheline sümpoosion ja praktiline töötuba “Around the Ankle”, mille peaesinejaks oli maailmakuulus hüppeliigesekirurg prof Niek van Dijk. Tema patsientide hulka kuuluvad teiste seas sellised spordimaailma absoluutsed tipud nagu jalgpallurid Cristiano Ronaldo, Robin van Persie ja Juan Carlos Navarro.

Sümpoosioni eestvedaja, Eesti Artroskoopia ja Sporditraumatoloogia Seltsi president dr Mihkel Mardna sõnul oli sümpoosioni ja töötoa näol tegu harukordse võimalusega ammutada maailma absoluutselt tippeksperdilt vahetult täiendavaid erialaseid teadmisi. „Hüppeliigese ja põlve artroskoopilises ravis murrangulise Amsterdami koolikonna rajaja prof Niek van Diek on ortopeediaringkondades legendaarne, millest annab tunnistust ka tõsiasi, et tema hoolde usaldavad end ka maailma kalleimad tippsportlased. Samas ei puuduta hüppeliigese piirkonna vigastused ainult sportlasi, vaid on üsna levinud ka tavakodanike seas. Eriline maiuspala oli prof van Dijki juhendamisel toimunud praktiline õppus-töötuba uue põlvkonna hüppeliigese mulaažidega, mida toetas Smith & Nephew artroskoopiatehnika. Uute Sawbones’i mudelitega töötuba ei olnudki varem kunagi korraldatud,“ rääkis dr Mardna.

Sümpoosionil käsitleti enamlevinud hüppeliigese piirkonna patoloogiaid ja vigastusi, diagnostikat ning ravivõimalusi. Peamiselt keskenduti liigeskõhre ja pehmete kudede (kõõlused, ligamendid) vigastustele, mis sageli on põhjustatud just ülekoormusest. Seetõttu nimetatakse neid ülekoormusvigastusteks, kuigi on seotud ka nn konkreetse traumaepisoodiga, mille ravimisel algfaasis on tehtud vigu – tulemuseks näiteks hüppeliigese ebastabiilsus.

Praktiline töötuba oli mõeldud eeskätt hüppeliigese kirurgiaga tegelevatele ortopeedidele, kuid töötoas toimuvast said videosilla vahendusel osa kõik huvilised. Töötuba kujutas endast praktilist õppust – hüppeliigese vigastuste artroskoopiline ravi eesmiste ja tagumiste juurdepääsude kaudu, juhendajaks prof Niek van Dijk. Töötuba toimus Sawbones’i uut tüüpi hüppeliigese mulaažidel ja kasutuses oli viis tootjafirma Smith & Nephew poolt kohale toimetatud, uuema põlvkonna artroskoopia püstakut.

 

Vaata videot „Around the Ankle“ praktilisest töötoast. 

 

Sümpoosioni ja praktilise töötoa „Around the Ankle“ korraldasid Eesti Artroskoopia ja Sporditraumatoloogia Selts koostöös Spordimeditsiini Sihtasutuse, Liikumistervise innovatsiooni klastriga SportEST, tootjafirmaga Smith & Nephew ning Ortlink OÜ-ga.